Najpyszniejszy makaron jaki kiedykolwiek jadłam
Coś dla osób lubiących orientalne dania w wersji lekko spolszczonej:)
Serdecznie polecam :)
|
2 płaty makaronu mie 2 udka z kaczki sos ostrygowy 1 marchew 1 mała cukinia 1 mała cebula ½ małego pora 10 g suszonych grzybów pieprz cytrynowy chili
1) Udka z kaczki opłukać i wytrybować ( usunąć kości) i zamarynować w sosie ostrygowym i zostawić na całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu
2) Suszone grzyby opłukać, a następnie zalać ciepłą wodą i zostawić na noc do namoczenia
3) Udka pokroić w cienkie paski i na patelni podsmażyć je bez dodatku tłuszczu (gdyż z udek dużo się go wytopi), przez ok 10 minut
Następnie udka zdjąć z patelni za pomocą łyżki cedzakowej.
4) Marchew i cukinie umyć opłukać i obrać a następnie obieraczką do jarzyn pokroić na cienkie i długie pasma
Cebule opłukać, obrać i posiekać w piórka
Por opłukać i usunąć brzydkie liście a następnie posiekać
5) Marchew, cukinię, cebulę ,por i grzyby podsmażyć na patelni na której wcześniej smażyły się udka
6)Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu , czyli zalać go wrzącą wodą i zostawić na 5 minut a następnie odcedzić
7)Na patelnię wrzucić makaron i kaczkę całość smażyć ok 5 minut
8)Całość doprawić pieprzem cytrynowym, chili oraz 3 łyżkami sosu ostrygowego
|
|
Ha! Właśnie wczoraj kupiłam makaron mie. Muszę zrobić dziś podobne danie :)
OdpowiedzUsuń