dziś czas na przepis i jego ostateczną wersję
Jak już kiedyś wspominałam moje znajome są bardzo szalone:)
i również ich dodatkowa dekoracja tortu musiała być w ich stylu :)
Tort w przekroju był szachownicowy a przynajmniej taki był zamiar :)
Impreza z dziewczynami udała się na całego :)
a oto przepis :)
Do biszkoptu :
8 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik
białka oddzielić od żółtek
białka ubić z cukrem na sztywną pianę
następnie dodać żółtka i łopatką delikatnie wymieszać
następnie dodawać partiami przesianą mąkę i ją delikatnie wymieszać wymieszać
dodać barwnik (opcjonalnie :)
piec 30 min w temperaturze 180 st C
Do nasączenia
1/2 szklanki wody
1 cytryna
2 łyżeczki cukru pudru ew wódka
wykonanie: wszystko wymieszać :)
masa do środka
500 g mascarpone
250 g śmietanki 30%
2 śmietan Fix ( by utrwalić )
1 laska wanilii
4 czubate łyżki cukru pudru
śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix
Z wanilii wydłubać ziarenka i wymieszać je z serkiem mascarpone
następnie delikatnie wymieszać mascarpone z śmietanką
i przełożyć nim wystudzone ciasto
krem z zewnątrz:
6 białek jaja
460 g masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru
1 laska wanilii
barwnik
szczypta soli
do szklanej lub metalowej miski wlać białka i dodać cukier i szczyptę soli
całość ustawić nad kąpielą wodną i mieszać rózgą tak długo aż do momentu
gdy biorąc pomiędzy palce odrobinę masy nie będą wyczuwalne kryształki cukru
następnie zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać ją mikserem przez ok 10 minut
masa stanie się wtedy biała i gęsta
następnie dodawać masło pokrojone na małe kosteczki każdą cześć po kolei
po dodaniu masła masa będzie wyglądała jakby się zważyła ale tak ma być
po kilku minutach masa zgęstnieje i będzie charakterystycznie mlaskać
wtedy dodajemy barwnik i ziarenka z laski wanilii
Upieczone biszkopty delikatnie skrapiamy ponczem cytrynowym
przekładamy kremem z mascarpone i przekładamy biszkoptami
przełożonego całego potwora obsmarowujemy kremem niebieskim
ciasto dekorujemy końcówką z kilkoma dziurkami u mnie to Wilton nr 233
ps nie zapomnijcie zrobić lub kupić ciastek do jego dekoracji i draży
oczy zrobiłam z masy cukrowej :)
przełożonego gotowego potwora chłodzimy minimum 3 h w lodówce
następnie zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać ją mikserem przez ok 10 minut
masa stanie się wtedy biała i gęsta
następnie dodawać masło pokrojone na małe kosteczki każdą cześć po kolei
po dodaniu masła masa będzie wyglądała jakby się zważyła ale tak ma być
po kilku minutach masa zgęstnieje i będzie charakterystycznie mlaskać
wtedy dodajemy barwnik i ziarenka z laski wanilii
Upieczone biszkopty delikatnie skrapiamy ponczem cytrynowym
przekładamy kremem z mascarpone i przekładamy biszkoptami
przełożonego całego potwora obsmarowujemy kremem niebieskim
ciasto dekorujemy końcówką z kilkoma dziurkami u mnie to Wilton nr 233
ps nie zapomnijcie zrobić lub kupić ciastek do jego dekoracji i draży
oczy zrobiłam z masy cukrowej :)
przełożonego gotowego potwora chłodzimy minimum 3 h w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz