Takiej ciężko szukać w pizzerii
Z Szpinakiem i jajkiem :)
Bez sosów bo aż szkoda psuć jej smak ...
Dla mnie najlepsza na filmowe wieczory z znajomymi :)
składniki na 2 duże pizze:
600 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
W ciepłej wodzie ( nie gorącej) rozpuścić drożdże, sól i cukier
Mąkę przesiać do miski następnie wlać roztwór drożdży z wodą i olej
ciasto zarobić i lekko zagnieść.
Całość przełożyć na stolnice i wyrobić jednolite elastyczne ciasto
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
na minimum godzinę
następnie dzielimy ciasto na 2 części
każdą z nich rozwałkowujemy tworząc okrąg
Nadzienie:
900 g szpinaku (ja używam mrożonego)
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
6 jajek
szpinak podsmażamy na maśle
następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
i doprawiamy sola pieprzem
na każdy krążek nakladamy szpinak i wybijamy jajko
Kurczę, świetny pomysł. Pizza, szpinak, jajko... Nawet bym nie pomyślała o takich dodatkach ;)
OdpowiedzUsuń40 minut? : o nie za długo? : o
OdpowiedzUsuńoo Faktycznie zrobiłam wielbłąda miało być 15-20 :)
Usuńdziękuję za zauważenie:)