czwartek, 12 września 2013

Świętując sukces, ostatnim tchnieniem lata ... mini Beza Pavlova z owocami :)


Lato kończy się nieubłaganie..
Dzieci poszły do szkoły
a absolwenci szkół zawodowych odbierali wyniki egzaminów
Ja również z duszą na ramieniu kilka dni temu odebrałam swoje.
Nerwy były nieuzasadnione bo wyniki przeszły moje oczekiwania :)
Zdanie egzaminu uczciłam wypadem na koncert i małym co nieco...
Deserem który kojarzy mi się z latem...
Pewnie przez ilość kolorów i owoców...
Zalotna Panna Pavlova w wersji mini :)



Składniki na ok 4 sztuki

4 Białka z dużych jaj
250 g Cukru drobnego lub pudru
1 czubata łyżka Mąki Ziemniaczanej
1 łyżka Octu jabłkowego
ziarenka z 1 laski Wanilii


Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając po łyżce cały  cukier
do uzyskania sztywnej białej lśniącej piany
następnie dodajemy do piany mąkę ziemniaczaną i krótko i delikatnie
 mieszamy tylko do wymieszania następnie to samo robimy z octem i wanilią

na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia rysujemy okręgi ok 10-12 cm
Silikonową łopatką wykładamy pianę robiąc lekkie wgłębienie w środku
Bezy pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 150 st C przez 30 minut
następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w zamkniętym
piekarniku przez następne 30 minut po tym czasie piekarnik uchylamy
i zostawiamy do kompletnego wystudzenia ( ja najczęściej zostawiam na noc )


Dodatki
300 ml Śmietanki kremówki
Konfitura pomarańczowa
Truskawki
Borówki Amerykańskie
Czereśnie
Czarna i czerwona porzeczka

Śmietankę ubijamy na sztywno
układamy ją w wgłębienie w bezie i nakładamy konfiturę i owoce
w ilości wg upodobań i gustu :)

To jest moja propozycja jednak możecie użyć Waszych ulubionych owoców :)









4 komentarze:

  1. Piękna ta beza :) Sama nigdy nie robiłam tego typu wypieków, tym bardziej jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy będziesz w Polsce na śląsku zapraszam do mnie przygotuje Ci taką :) Pozdrawiam

      Usuń