co za tym idzie studenci zaczynają rok akademicki
ja również... Jednak puki wszystko się nie rozkręciło jeszcze jest czas...
Na przetwory i zbieranie orzeszków :)
a jak orzeszki to i drożdżówka...
wyszła wspaniała :)
składniki
3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki masła
15g drożdży świeżych
Nadzienie
100 g orzechów włoskich
100 g cukru
50 ml likieru bayleys
cynamon
dodatkowo
cukier cynamonowy ( lub cukier + cynamon )
kilka łyżek mleka
kilka łyżek mleka
Masło rozpuścić i przestudzić
W misce wymieszać rózgą: mleko sól cukier drożdże jajko i masło.
następnie dodać przesianą mąkę i całość wyrobić do uzyskania elastycznego ciasta
przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut
po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych cześć każdą część cienko rozwałkować
i posmarować nadzieniem
Nadzienie:
orzechy sparzyć wrzątkiem i rozdrobnić rozdrabniaczu dodając cukier, likier i cynamon
Każdą rozwałkowaną części i posmarowaną nadzieniem zwinąć w rulon ( jak naleśnik)
Następnie rulon przekroić wzdłuż pozostawiając po ok 1,5 cm z każdej strony brzegów.
rulon złożyć w pół złączając brzegi (tak by rozcięcie było po środku)
rozcięte część wywinąć na zewnątrz tworząc serduszko.
każdą drożdżówkę posmarować mlekiem i posypać cukrem cynamonowym
Piec 15-17 min w temp 180 st C
Piękne bułeczki! :)
OdpowiedzUsuń