wtorek, 9 kwietnia 2013

Pyszny smażony makaron Mie


Najpyszniejszy makaron jaki kiedykolwiek jadłam
 Coś dla osób lubiących orientalne dania w wersji lekko spolszczonej:)
Serdecznie polecam :)


2 płaty makaronu mie
2 udka z kaczki
sos ostrygowy
1 marchew 
1 mała cukinia
1 mała cebula
½ małego pora 
10 g suszonych grzybów
pieprz cytrynowy 
chili




1) Udka z kaczki opłukać i 
wytrybować ( usunąć kości) i 
zamarynować w sosie ostrygowym
i zostawić na całą noc w lodówce w 
szczelnie zamkniętym opakowaniu

2) Suszone grzyby opłukać, a 
następnie zalać ciepłą wodą i 
zostawić na noc do namoczenia 

3) Udka pokroić w cienkie paski i na 
patelni podsmażyć je bez dodatku 
tłuszczu (gdyż z 
udek dużo się go wytopi), przez ok 
10 minut 

Następnie udka zdjąć z patelni za 
pomocą łyżki cedzakowej. 


4) Marchew i cukinie umyć opłukać i 
obrać a następnie obieraczką do 
jarzyn pokroić na 
cienkie i długie pasma 

Cebule opłukać, obrać i posiekać w 
piórka

Por opłukać i usunąć brzydkie liście 
a następnie posiekać 

5) Marchew, cukinię, cebulę ,por i 
grzyby podsmażyć na patelni na 
której wcześniej smażyły 
się udka 

6)Makaron przygotować wg. 
przepisu na opakowaniu , czyli zalać 
go wrzącą wodą i zostawić 
na 5 minut a następnie odcedzić

7)Na patelnię wrzucić makaron i 
kaczkę całość smażyć ok 5 minut 

8)Całość doprawić pieprzem 
cytrynowym, chili oraz 3 łyżkami sosu 
ostrygowego 







1 komentarz:

  1. Ha! Właśnie wczoraj kupiłam makaron mie. Muszę zrobić dziś podobne danie :)

    OdpowiedzUsuń