czwartek, 22 listopada 2012

Jabłka z wanilia i cynamonem w sam raz na zimę...

W moim domu przybyło jabłek...  Swoiskich prosto z sadu
Dziadkowie zaopatrzyli w ilości hurtowe i w pewnym momęcie
 zaczęłam zastanawiać, się co z nimi zrobić...
Wiadomo wieki świeże być nie będą,
 więc postanowiłam zrobić zasmażone jabłka na zimę...
Wspaniale nadają się do szarlotki...
 wystarczy do nich dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto.
Wspaniale będą smakować również na naleśnikach...
Więc puki jeszcze jest to możliwe warto zamknąć w słoiku ostatnie promienie słońca...

Składniki na ok 6 słoików 0,5.l
4 kg jabłek
0,5 kg cukru
cynamon
1 laska wanilii
1 szklanka wody

Jabłka umyć, obrać, i oczyścić z wszystkich ubić ( zdarzają się na swojskich jabłkach) i opłukać
Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,
przełożyć do dużego garnka wlać szklankę wody i zagotować.
Dodać cukier ( napisałam 1/2 kg ale to wszytko zależy od kwaśności jabłek radze próbować ).
Jabłka gotować ok 15 minut następnie dodać ziarenka całej laski wanilii i cynamon wg uznania.
gotować kolejne 5 minut.

Tak przesmażone jabłka natychmiast przekładać do czystych wyprażonych słoików
( uważając by nie ubrudzić szyjki)  Zakręcać i odwrócić do góry dnem do zassania







oto szarlotka z wykorzystaniem Jabłek z wanilia i cynamonem...








2 komentarze:

  1. O mamo.. Chcę zapas takich jabłek. Już sobie wyobrażam, jak komponowałyby się z naleśnikami lub gorącą owsianką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Otwieranie takiego słoiczka zimą to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń