sobota, 20 października 2012
Zapiekanka makaronowa z cukinią...
Moja ulubiona zapiekanka a jej smak poznałam całkiem niedawno…
Skladniki na ok 5 porcji :
250g Makaron
200g Ketchup
200g Kiełbasy
3 Pomidory
2 Duże cebule
500g Cukinii
150g startego Sera Żółtego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ketchupem i lekko wymieszać.
Na patelni podsmażyć kiełbasę uprzednio pokrojoną w talarki oraz cebule obraną i pokrojoną w piórka.
Całość przełożyć na makaron i ułożyć na to umytego pomidora pokrojonego w ćwiartki.
Cukinie umyć, odkroić stwardniałą końcówkę i pokroić w talarki a następnie przekroić na cztery części by powstały chudziutkie trójkąty i położyć je na pokrojonym pomidorze .
Całość posypać serem i zapiekać w temperaturze 200oC przez ok 40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czy naczynie musi byc zamkniete?czy zamiast ketchupu moze byc koncentrat?
OdpowiedzUsuńNie nie musi ja nigdy go nie zamykam :)
OdpowiedzUsuńa co do ketchupu myślę ze można zastąpić tylko trzeba by doprawić ulubionymi ziołami:)