piątek, 19 października 2012

Cappuccino





 
Coś dla osób które kochają smak kawy i czekolady połączony z
delikatną bitą śmietanką.
Delikatne słodki i lekki…



Składniki :
4 jaja
1 szklanka Mąki Pszennej
1 szklanka cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g kremu czekoladowego (np. nutelli)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
900 ml kremówki
2 torebki cukru waniliowego
8 łyżek cukru pudru
3 zagęstniki do śmietany
2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej do wykonania ozdób

oddziel żółtka od białek
białka ubij na sztywno z cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i szczypta soli. Dodaj żółtka i wymieszaj łopatką.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i
ostrożnie partiami dodaj do masy jajecznej mieszając staraj się usunąć ewentualne grudki.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy

piecz 20-25 minut w temp 180oC do tz suchego patyczka.

ciasto wystudź i przekrój na 3 części


Kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Do połowy ubitej śmietany wsyp kawę i wymieszaj mikserem
Rozpuścić krem czekoladowy nad kąpielą wodna

Ciasto posmaruj kremem i przełóż bitą śmietaną z kawa, w kolejnej warstwie
czynność powtórz.

ciasto udekoruj Ubitą śmietaną i czekoladowym ozdobami





1 komentarz:

  1. Ooo, to coś dla mnie. Uwielbiam kawowe smaki, a z czekoladą to już w ogóle bajka... :)

    OdpowiedzUsuń