"Wielkie uczucie zwykle się zaczyna wieczorną kawą lub wyjściem do kina... "
Przeglądając przepisy znalazłam bezy… ale nie takie zwykle a kawowe…
Każdy poranek zaczynam kubkiem kawy i uwielbiam ją pod każdą postacią
a bezy smakują wyśmienicie :) Polecam
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
25 ml wody
1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 25 ml wrzątku i ostudzić.
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, aż piana będzie lepka gęsta
i błyszcząca.
Do sztywnej piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Następnie powoli dolać przestudzoną zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać.
Masę wycisnąć szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć pozostałą kawa.
suszyć w temp 120oC przez ok 2 godziny.
Przepis zaczerpnięty z „Kuchnia i kropka” nr 36/2012
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz