środa, 24 października 2012

Szarlotka Sypana

Szarlotka o której istnieniu dowiedziałam się niedawno...
chociaż gdzieś kiedyś ją widziałam.
nie wiedziałam że sposób jej wykonania jest taki prosty...

Składniki:
1 szklanki mąki
1 szklanki kaszy manny
1 szklanki cukru
170g zmrożonego masła
750 gram jabłek
Jabłka należy umyć obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
w misce wymieszać mąkę, kaszę i cukier.
Następnie na blaszkę (najlepiej tortownice) wysypujemy warstwowo
1 szklankę wymieszanej mąki, kaszy i cukru
następnie połowę jabłek,
znów 1 szklankę wymieszanej mąki, kaszy i cukru
drugą połowę jabłek
i resztę wymieszanej mąki, kaszy i cukru
Na górę na tarce z dużymi oczkami ścieramy zmrożone masło.

Pieczemy w temp 180st. ok 60 minut

Dobra Rada :
W trakcie pieczenia z szarlotki wypływa trochę tłuszczu,
dlatego polecam na niższe piętro piekarnika położyć inną blaszkę,
by na nią nadmiar tłuszczu skapał :)

3 komentarze:

  1. Pyszna jest ta szarlotka, chociaż mój spód pozostał suchy, nie przeleciało masło do niego

    OdpowiedzUsuń