coś czego jeszcze u mnie nie było…
ale w smaku bajeczne :)
składniki (na 4 porcje)
3 bakłażany
150 gram ryżu
200 g mięsa mielonego
300 ml Rosolu
100 gram sera żółtego
2 cebule
3 łyzki oleju
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać ryż i zalać rosołem i dusić do miękkości ryżu.
bakłażany umyć odciąć zieloną stwardniałą końcówkę i przekroić wzdłuż,
wnętrze wyciąć i pokroić w drobną kostkę następnie podsmażyć na suchej
patelni i przełożyć do mięsa z ryżem.
cebule obrać i posiekać w piórka zeszklić na patelni na złoty kolor.
Wymieszać ryż z podsmażonym bakłażanem i cebulą.
Pozostałą część bakłażana pokroić w paski i grillować na patelni.
Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek, wyłożyć ryż z bakłażanem i
cebulą, na górę ułożyć zgrillowanego bakłażana i posypać serem żółtym.
Wszystko zapiec w temperaturze 180oC przez ok 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz