poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kontrowersyjny Rosół...

Ślązacy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu...
Jednak zrobić prawdziwy pyszny rosół to nie lada sztuka...
Jednak jest kilka sekretów, które sprawią że rosół będzie doskonały...
* Warto zrobić rosół z rożnych rodzajów mięsa wspaniale spisze się
kura, kaczka, indyk  i wołowina  jego smak na pewno będzie lepszy niż np z samej kury
*Warto wybierać drób prosto od gospodarza karmiony tradycyjnie a nie paszą z antybiotykami
to również zmienia smak i mięsa jak i również rosołu .
*Może ciężko dostępnym ale wspaniałym kawałkiem wołowiny na rosół jest ogon wołowy.
Jednak dla chcącego nic trudnego i może warto odwiedzić lokalny sklep mięsny i zapytać się
czy jest możliwość zamówienia. Jeśli macie z tym kłopot lub obrzydza was myśl,
że rosół został ugotowany na ogonie skorzystajcie w zamian z żeber wołowych.
Przepis jest taki jaki wykorzystuję w moim domu wiec polecam :)


 Składniki:
*300g Ogon wołowy
*porcja rosołowa z kury
*Kacze skrzydło
*podroby ( serca, żołądki ) bez wątroby spowoduję zmętnienie rosołu
*1Marchew
*1pietruszka
 *2 liście poru
*1 cebula
*50 g selera
*seler naciowy
*pietruszka nac
*ziele angielskie
*liśc laurowy
*sól
*pieprz



Ogon, porcję rosołową, skrzydło i podroby umyć włożyć do garnka
Marchew pietruszkę cebule seler umyć obrać i opłukać
cebule spalić nad palnikiem gazowym i wszytko włożyć do garnka z mięsem
dodać umyte liście poru, liść laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać 4 litrami zimnej wody i wstawić na kuchenkę
doprowadzić do wrzenia,  następnie ściągnąc szlam.
Wywar gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin
do momentu aż mięso znajdujące się na ogonie będzie miękkie
Gdy rosół będzie się gotować na dużym ogniu może powstać mętny
15 minut przed zakończeniem gotowania doda nać pietruszki i can selera
Doprawi do smaku solą pieprzem ( ew Magi)

Podawać z makaronem, pokrojoną marchewka z rosołu oraz z podrobami



Do rosołu użyłam Makaronu Międzybrodzkiego
Który dostałam do wypróbowania.




Moi Drodzy zapraszam Was do oddanie głosu w mojej mini ankiecie
 która znajduje się w pasku po prawej stronie
chętnie dowiem się czego recenzje chcielibyście zobaczyć na blogu
pozdrawiam Madzialandryna4







7 komentarzy:

  1. Mimo, że mieszkam na śląsku - rosołu nie jadam, więc chyba jestem wyjątkiem od reguły. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam wiele osób które nie jadają :)
      ale znam też takie osoby co niedzieli bez rosołu sobie nie wyobrażają :)

      Usuń
  2. Ja za rosołem nie przepadam ale moja córka uwielbia dlatego co niedzielę go gotuję. Przepis bardzo ciekawy, zwłaszcza ten ogon:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie ugotowałam sama rosołu, hmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. z ogonem przynajmniej w rybniku nie ma problemu. W kożdym mięsnym na torgu idzie dostać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Rybniku masz racje nie ma z tym problemu ale już w Jastrzębiu-Zdroju Trochę z tym gorzej:) Pozdrawiam

      Usuń