niedziela, 21 października 2012

Kolorowe Cake Pops...

Rok szkolny właśnie się zaczął…
dla niektórych będą to miesiące ciężkiej pracy…
Dla mnie również, wiec na osłodzenie myśli o właśnie zakończonych wakacjach
proponuje cake pops...

Składniki:
400g suchego pokruszonego ciasta (biszkopt, babka, muffinki itp.)
125g serka mascarpone
80g kremu czekoladowego
(np. nutella)
1,5 łyżki oleju
300g czekolady
cukrowe posypki, mazaki, M&M, wiórki kokosowe
Patyczki do lizaków lub szaszłyków

Sposób przyrządzenia:
Ciasto pokruszyć. W dużym naczyniu wymieszać serek mascarpone z kremem czekoladowym i dodać pokruszone ciasto.
Całość zagnieść uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z zamrażalki łyżką do lodów uformować równe kule i znów schłodzić przez 15 minut w zamrażalce.
Rozpuścić czekoladę z dodatkiem oleju w kąpieli wodnej, zanurzyć w niej patyczki i wbić je do
ciastkowych kul i znów schłodzić przez 15 minut.
Po tym czasie ciastkowe lizaki wyciągać pojedynczo z zamrażalki zanurzyć całe w czekoladzie delikatnie strząsnąć nadmiar czekolady i ozdobić według własnej fantazji
cake pops najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie do 7dni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz