piątek, 19 października 2012

Zupa cebulowa z grzankami ...


Prosta zupa z francuskimi korzeniami z polską nutką :)


składniki :

1.5l bulionu drobiowego
8 dużych cebul
3 marchewki
30g słoniny wędzonej (ew. masła)
30g mąki pszennej
100 ml słodkiej śmietanki (18% lub 30%)
pieprz ziołowy , sól, przyprawa uniwersalna wg uznania
3 łyżki oleju


Grzanki:
2 bułki
ser żółty wg uznania



Marchew i cebule obrać. Cebule posiekać w piórka a marchew w talarki i podsmażyć
na patelni do uzyskania ciemnozłotego koloru. Całość przełożyć do gotującego się
bulionu i gotować ok 20 minut.
Na patelni rozpuścić słoninę i dodając mąkę zrobić zasmażkę.
Do zasmażki dodać odrobinę bulionu i rozprowadzić.
Całość przełożyć do zupy i dodać śmietankę.
Doprowadzić do wrzenia i doprawić według uznania.
Zupę rozdrobnić blenderem a następnie przetrzeć przez sito by usunąć grudki.
grzanki wykonać z pokrojonej bułki podsmażonej na suchej patelni lub podpieczonej w piekarniku









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz