sobota, 20 października 2012

Powiew tradycji… Szpajza

Deser kojarzący mi się z uroczystościami rodzinnymi…
Jednak dlaczego nie można świętować każdego pospolitego dnia???
Szpajze podaje się na weselach i komuniach w dużych miskach…
Jeżeli ktoś jest przeciwnikiem surowych jaj to zdecydowanie nie dla niego…
Jednak co tradycja to tradycja…

Ten śląski przysmak najczęściej spotkamy w smakach kakaowym, waniliowym i cytrynowym|
z dodatkiem alkoholu lub bez, wszystko zależy od tego co kto lubi.

Ja proponuje waniliowo-kakaową z małą ilością alkoholu. Jednak polecam znaleźć swój
ulubiony smak.

Składniki

5 jaj
8 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
½ szklanki wrzącej wody
½ kieliszka ekstraktu waniliowego lub wódki
2 czubate łyżki kakao gorzkiego



Jaja umyć i SPARZYĆ. Wybić oddzielając
białka od żółtek. Każde osobno ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. A następnie
połączyć mieszając delikatnie łopatką.
Dodać ekstrakt i delikatnie wymieszać następnie podzielić na dwie części jedną
zostawić białą a do drugiej dodać kakao i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie. I delikatnie połączyć z obydwoma masami
jajecznymi.
Jeżeli ma być ona kilku warstwowa jak moja polecam mieszanie masę z żelatyną w
małych porcjach ponieważ masa bardzo szybko tężnię.

Do szpajzy bardzo często dodaje się rodzynki moczone w rumie jeśli ktoś lubi polecam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz