sobota, 20 października 2012

Maślanka Rabarbarowa z Bazylią i odrobiną wanilii…

Eksperymenty w kuchni i mieszanie smaków czasem dają ciekawe rezultaty…
Na upalne dni bardzo orzeźwiające połączenie dwóch całkiem różnych smaków…

składniki na 2 porcje

150 g Rabarbaru
2 łyżeczki cukru z wanilia
2 łyżeczki cukru
150 ml wody mineralnej
200 ml maślanki naturalnej
garść liści bazylii
6 kostek lodu


Rabarbar umyć pokroić na kostkę podsmażyć na patelni z cukrem i cukrem
waniliowym.
Dodać wodę i zagotować, całość przełożyć
do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem na papkę.
pozostawić do wystudzenia . rozdrobniony na papkę rabarbar połączyć z maślanką i wymieszać blenderem.
Maślankę należy jeszcze przetrzeć przez sito by pozbyć się ewentualnych rabarbarowych nici.
Do szklanki wkładać na zmianę kilka listków bazylii , lód i maślankę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz