Eksperymenty w kuchni i mieszanie smaków czasem dają ciekawe rezultaty…
Na upalne dni bardzo orzeźwiające połączenie dwóch całkiem różnych smaków…
składniki na 2 porcje
150 g Rabarbaru
2 łyżeczki cukru z wanilia
2 łyżeczki cukru
150 ml wody mineralnej
200 ml maślanki naturalnej
garść liści bazylii
6 kostek lodu
Rabarbar umyć pokroić na kostkę podsmażyć na patelni z cukrem i cukrem
waniliowym.
Dodać wodę i zagotować, całość przełożyć
do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem na papkę.
pozostawić do wystudzenia . rozdrobniony na papkę rabarbar połączyć z maślanką i wymieszać blenderem.
Maślankę należy jeszcze przetrzeć przez sito by pozbyć się ewentualnych rabarbarowych nici.
Do szklanki wkładać na zmianę kilka listków bazylii , lód i maślankę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz