sobota, 20 października 2012

Placek po węgiersku...

Placki ziemniaczane często jedzone przez dzieci na słodko z śmietaną i cukrem…
jednak wersja obiadowa z gulaszem w mojej rodzinie jest zawsze numerem 1 :)

Placek ziemniaczany:
1kg ziemniaków
3jaja
100g mąki pszennej
olej do smarzenia.

Gulasz:

1cebula
1marchewka
300g. łopatki wieprzowej.
oliwa
0,5l. wody
100 ml śmietanki słodkiej

Placki Ziemniaczane:

Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na największych oczkach.
Jaja wybić i dodać do ziemniaków dodać mąkę i starannie wymieszać.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru

Gulasz
Łopatkę pokroić w niewielka kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy.
Marchew i cebule opłukać obrać. marchew pokroić w słupki a cebule w pióra.
Do łopatki dodać pokrojone warzywa i podsmażyć je.
Dolać wodę i dusić ok20 minut do miękkości mięsa.
Mąkę rozmieszać z śmietanką i dodać do mięsa z warzywami i mieszać do zgęstnienia.
Doprawić do smaku solą i pieprzem ew. przyprawa uniwersalna.
polecam podawać z kwaśną śmietaną i ketchupem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz