Deser odpowiedni dla każdego dla małego i dużego…
Nie trudny ale za to pyszny i pełen owoców…
Składniki:
Na naleśniki:
200g mąki pszennej
2 jaja
200 ml mleka
165 ml wody
sól szczypta
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Skórka z pomarańczy
cukier
Sos Karmelowy:
50g Masła
3 łyżki Śmietanki 30%
60g cukru
Ulubione owoce np. jabłka, truskawki, kiwi, pomarańcze itp.
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze obieramy tworząc długi cieki pasek skórki.
Skórkę gotujemy od zimnej w małym garnuszku
4 razy.
Następnie skórkę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru do momentu odparowania wody i schładzamy.
Naleśniki :
Do wysokiego naczynia wybić jaja, dodać mleko i sól wymieszać. Wsypać mąkę i
wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Naleśniki smażyć na patelni
wysmarowanej oliwą lub smalcem.
Gotowego naleśnika ułożyć na talerzu. Na środek ułożyć pokrojone owoce. Zebrać
boki naleśnika i związać je kandyzowaną skórką z pomarańczy. Podawać z sosem
karmelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz