Jednak dopiero za drugim podejściem...
Pierwsze zakończyło się brązowymi rumieńcami...
Muszę przyznać Pavlova jest pyszna jednak mega słodka
Latem na pewno wypróbuje ją jeszcze ubraną w sezonowe owoce lata...
składniki :
4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
200 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekolada
2 łyżki gorzkiego kakao
kilka pralinek Ferrero Roche
Białka ubić na sztywną lśniąca pianę dodając w małych porcjach cukier.
Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 18 cm
Blachę wyłożyć papierem i nałożyć na nią masę.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. następnie zmniejszyć temp do 150 st C
Piec 90 minut a następnie studzić przy otwartym piekarniku.
Wystudzoną bezę udekorować ubitą na sztywno śmietanka bez cukru
(ponieważ beza jest już wystarczająco słodka) roztopioną czekoladą i pralinkami Ferrero Roche
Każda Pavlova mnie zachwyca. :)
OdpowiedzUsuńJa Pavlovą to tylko z kwaskowymi owocami - tak dla kontrastu :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taka czekoPavlova...mmmm :)
OdpowiedzUsuń