niedziela, 11 listopada 2012

Panna Pavlova w sukni Ferrero Roche

Po wielu trudach Panna Pavlova zagościła w moim domu...
Jednak dopiero za drugim podejściem...
Pierwsze zakończyło się brązowymi rumieńcami...
Muszę przyznać Pavlova jest pyszna jednak mega słodka
Latem na pewno wypróbuje ją jeszcze ubraną w sezonowe owoce lata...

składniki :

4 białka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego

200 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekolada
2 łyżki gorzkiego kakao
kilka pralinek Ferrero Roche


Białka ubić na sztywną lśniąca pianę dodając w małych porcjach cukier.
Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie.

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 18 cm
Blachę wyłożyć papierem i nałożyć na nią masę.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. następnie  zmniejszyć temp do 150 st C
Piec 90 minut a następnie studzić przy otwartym piekarniku.

Wystudzoną bezę udekorować ubitą na sztywno śmietanka bez cukru
 (ponieważ beza jest już wystarczająco słodka) roztopioną czekoladą i pralinkami Ferrero Roche









3 komentarze:

  1. Ja Pavlovą to tylko z kwaskowymi owocami - tak dla kontrastu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się taka czekoPavlova...mmmm :)

    OdpowiedzUsuń