lekko zmienione przez mnie ponieważ miałam wrażenie że jest mało słodkie...
powiem jedno smacznie i jesiennie...
Jako zwolenniczka żurawiny nie mogłam pozwolić by takie połączenie uszło płazem...
Warto wypróbować... :)
Ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie serka waniliowego (użyłam Danio 150g)
garść cukru
Dodatkowo:
7-8 szt. średnich jabłek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
cukier i cynamon do smaku
Lukier:
2 łyżki szklanki cukru
1½ łyżki Serka waniliowego (u mnie Danio)
Wszystkie składniki łączymy (tj. mąkę, masło, proszek do pieczenia, serek).
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Obrane jabłka dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, w in miejsce wkładamy suszoną żurawinę.
Polówki jabłek układamy na cieście żurawiną do dołu
Następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią jabłka.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.
Łączymy cukier z serkiem . Lukier rozsmarowywujemy pędzelkiem silikonowym po gorącym cieście
Witaj, świetny pomysł na jabłko. Uwielbiam łączyć jabłka z żurawiną.
OdpowiedzUsuńZ chęcią umieszczę Twój przepis u siebie w podsumowaniu akcji, z tym że abym mogła to zrobić, proszę, podmień durszlakowy banerek na ten z mojego bloga pod zaproszeniem (albo po prostu dodaj link do akcji, jak wolisz :)).
Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że zainspirowałam:)
OdpowiedzUsuńSama muszę sprawdzić jak smakują z żurawiną:)
Pozdrawiam