piątek, 9 listopada 2012

Zapieczona zapiekanka..

zapiekanka....
ah wiele można by o niej mówić...
wariantów smakowych również wiele i sposobów przyrządzenia też,
zaczynając od miękkiej rozmrożonej bułki z mikrofalówki kupionej w fastfood'owym kiosku
skończywszy na pysznej chrupkiej wypieczonej w piecu bagietce...
i ja przy tej drugiej pozostanę...
ale przy tej domowej z ulubionymi składnikami....
do pysznej zapiekanki potrzebujemy:

bagietkę
szynkę
cebule dymkę
pieczarki
masło
ser
ketchup lub/i ulubiony sos

nie podałam gramatury ze względu na to iż każdy ma inny apetyt.
bagietkę przekroić wzdłuż posmarować masłem
pieczarki podsmarzyć na patelni z dodatkiem łyżki oleju i doprawić solą i pieprzem.
szynkę i dymkę pokroić ser zetrzeć
 ulożyć na bagietce pieczarki, szynkę, dymkę i posypać serem zapiec w piekarniku
 ok7minut w temp 200. st






1 komentarz:

  1. Lubię domowe zapiekanki. Są o wieeeele zdrowsze niż to, co możemy spotkać w budkach z fast foodami na mieście. :)

    OdpowiedzUsuń