Dziś przepis na cake pops, tyle że w wersji na szybko.
Bez dłuższego chłodzenia. Przed imprezą było mało czasu na cokolwiek...
Wiec cake popsy musiały powstać jak najszybciej... pomiędzy szykowaniem strojów a ostatnimi zakupami... Ciastkowe lizaki dla piekielnośći były w środku zielone..
Efekt ten był zasługą barwnika ale oczywiście to tylko opcjonalne wyjście...
Biszkopt :) :
4 jaja
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru w wanilią
Dalsza część pracy:) :
125 g sera mascarpone
150 g białej czekolady patyczki do lizaków lub szaszłyków
300 g czekolady ( jeżeli oczy to czekolady białej jeżeli robaki to ciemnej)
ozdoby ( czerwony lukier, m&m, lukrowe robaki)
Jajka wybić oddzielając białka od żółtek
białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Jeżeli chcemy jak ja mieć zielone ciasto warto dodać odrobinę zielonego barwnika
ciasto piec w temp 180 st 30 minut.
przed wyjęciem warto zrobić test suchego patyczka
ciasto ostudzić i pokruszyć w drobne okruszki.
Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną a następnie wymieszać z mascarpone.
masę wymieszać z okruszkami i zagnieść dokładnie na kulę ciasta.
uformować równe kulki .
resztę czekolady rozpuścić. patyczek znużyć w czekoladzie a następnie wbić w kulkę.
schłodzić przez 15 minut w zamrażalce.
kulkę na patyku znużyć w czekoladzie i zdobić wg własnej fantazji.
na gałkę oczną warto gry czekolada jeszcze nie zastygła umieścić w niej m&m,
który będzie imitować tęczówkę a żyłki po zastygnięciu czekolady można zrobić lukrem z barwnikiem lub sokiem z buraka
Proszę o wstawienie banerka z akcji "to co małe tygryski..."
OdpowiedzUsuń