niedziela, 4 listopada 2012

Gałko oczne cake pops

W halloween nie mogłoby zabraknąć oczu i robaków Bo jakże inaczej ???
 Dziś przepis na cake pops, tyle że w wersji na szybko.
 Bez dłuższego chłodzenia. Przed imprezą było mało czasu na cokolwiek...
Wiec cake popsy musiały powstać jak najszybciej... pomiędzy szykowaniem strojów a ostatnimi zakupami... Ciastkowe lizaki dla piekielnośći były w środku zielone..
 Efekt ten był zasługą barwnika ale oczywiście to tylko opcjonalne wyjście...



 Biszkopt :) :
 4 jaja
1,5 szklanki mąki
 1 szklanka cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżka cukru w wanilią


Dalsza część pracy:) :
 125 g sera mascarpone
 150 g białej czekolady patyczki do lizaków lub szaszłyków
 300 g czekolady ( jeżeli oczy to czekolady białej jeżeli robaki to ciemnej)
 ozdoby ( czerwony lukier, m&m, lukrowe robaki)


 Jajka wybić oddzielając białka od żółtek
 białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
 następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
 mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
 Jeżeli chcemy jak ja mieć zielone ciasto warto dodać odrobinę zielonego barwnika
 ciasto piec w temp 180 st 30 minut.
przed wyjęciem warto zrobić test suchego patyczka
ciasto ostudzić i pokruszyć w drobne okruszki.
 Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną a następnie wymieszać z mascarpone.
 masę wymieszać z okruszkami i zagnieść dokładnie na kulę ciasta.
 uformować równe kulki .
 resztę czekolady rozpuścić. patyczek znużyć w czekoladzie a następnie wbić w kulkę.
 schłodzić przez 15 minut w zamrażalce. 
kulkę na patyku znużyć w czekoladzie i zdobić wg własnej fantazji.



na gałkę oczną warto gry czekolada jeszcze nie zastygła umieścić w niej m&m,
 który będzie imitować tęczówkę a żyłki po zastygnięciu czekolady można zrobić lukrem z barwnikiem lub sokiem z buraka








1 komentarz: