środa, 12 czerwca 2013

Urodzinowy ciasteczkowy potwór - Wersja imprezowa dla dorosłych

W ostatnim poście pisałam o torcie jaki zrobiłam sobie na urodziny
dziś czas na przepis i jego ostateczną wersję
Jak już kiedyś wspominałam moje znajome są bardzo szalone:)
i również ich dodatkowa dekoracja tortu musiała być w ich stylu :)

Tort w przekroju był szachownicowy a przynajmniej taki był zamiar :)

Impreza  z dziewczynami udała się na całego :)

a oto przepis :)

Do biszkoptu :
8 jajek 
2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik



białka oddzielić od żółtek 
białka ubić z  cukrem na sztywną pianę 
następnie dodać żółtka i łopatką delikatnie wymieszać 
następnie dodawać partiami przesianą mąkę i ją delikatnie wymieszać wymieszać 
dodać barwnik (opcjonalnie :)
piec 30 min w temperaturze 180 st C 


Do nasączenia 
1/2 szklanki wody 
1 cytryna 
2 łyżeczki cukru pudru ew wódka

wykonanie: wszystko wymieszać :) 


masa do środka 

500 g mascarpone 
250 g śmietanki 30% 
2 śmietan Fix ( by utrwalić ) 
1 laska wanilii 
4 czubate łyżki cukru pudru 

śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix 
Z wanilii wydłubać ziarenka i wymieszać je z serkiem mascarpone 
następnie delikatnie wymieszać mascarpone z śmietanką 
i przełożyć nim wystudzone ciasto 


krem z zewnątrz: 
6 białek jaja
460 g masła w temperaturze pokojowej 
1,5 szklanki cukru 
1 laska wanilii 
barwnik 
szczypta soli 


do szklanej lub metalowej miski wlać białka i dodać cukier i szczyptę soli 
całość ustawić nad kąpielą wodną i mieszać rózgą tak długo aż do momentu 



gdy biorąc pomiędzy palce odrobinę masy  nie będą wyczuwalne kryształki cukru
następnie zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać ją mikserem przez ok 10 minut
masa stanie się wtedy biała i gęsta
następnie dodawać masło pokrojone na małe kosteczki każdą cześć po kolei
po dodaniu masła masa będzie wyglądała jakby się zważyła  ale tak ma być
po kilku minutach masa zgęstnieje i będzie charakterystycznie mlaskać
wtedy dodajemy barwnik i ziarenka z laski wanilii



Upieczone biszkopty delikatnie skrapiamy ponczem cytrynowym
przekładamy kremem z mascarpone i przekładamy biszkoptami
przełożonego całego potwora obsmarowujemy kremem niebieskim



ciasto dekorujemy końcówką z kilkoma dziurkami u mnie to Wilton nr 233 
ps nie zapomnijcie zrobić lub kupić ciastek do jego dekoracji i draży
oczy zrobiłam z masy cukrowej :)



przełożonego gotowego potwora chłodzimy minimum 3 h w lodówce










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz