środa, 2 października 2013

Drożdżówka z Orzechami

Jesień nadchodzi wielkimi krokami...
co za tym idzie studenci zaczynają rok akademicki
ja również... Jednak puki wszystko się nie rozkręciło jeszcze jest czas...
Na przetwory i zbieranie orzeszków :)
a jak orzeszki to i drożdżówka...
wyszła wspaniała :)


składniki
3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki masła
15g drożdży świeżych

Nadzienie
100 g orzechów włoskich
100 g cukru
50 ml likieru bayleys
cynamon



dodatkowo 
cukier cynamonowy ( lub cukier + cynamon )
kilka łyżek mleka 




Masło rozpuścić i przestudzić
W misce wymieszać rózgą: mleko sól cukier drożdże jajko i masło.
następnie dodać przesianą mąkę i całość wyrobić do uzyskania elastycznego ciasta
przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut
po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych cześć każdą część cienko rozwałkować
i posmarować nadzieniem

Nadzienie:
orzechy sparzyć wrzątkiem i rozdrobnić rozdrabniaczu dodając cukier, likier i cynamon


Każdą rozwałkowaną części i posmarowaną nadzieniem zwinąć w rulon  ( jak naleśnik)
Następnie rulon przekroić wzdłuż  pozostawiając po ok 1,5 cm z każdej strony brzegów.
rulon złożyć w pół złączając brzegi (tak by rozcięcie było po środku)
 rozcięte część wywinąć na zewnątrz tworząc serduszko.

każdą drożdżówkę posmarować mlekiem i posypać cukrem cynamonowym


Piec 15-17 min w temp 180 st C








 

1 komentarz: