piątek, 8 listopada 2013

Domowe Delicje że palce lizać... :)

Popularna zagryzka do kawy :)
Mały okrągły biszkopt z galaretką polany czekoladą...
Chęć na zrobienie domowej wersji  przyszła gdy mój znajomy,
mieszkający obecnie na wyspach w trakcie rozmowy na skype
uświadomił mi że UK  jest królestwem Jaffa Cakes...
Wtedy też stwierdziłam że muszę zrobić je w domu...
Są bardzo łatwe a galaretka nie koniecznie musi być okrągła :)
Jeśli tylko użyjecie malej  wykrawaczki do ciastek możecie zrobić:
serca, motyle a nawet bałwany i choinki w końcu zbliżają się święta :)
Smak galaretki wybierzcie taki jaki najbardziej lubicie :)
W końcu to ona jest sercem tego ciasteczka :)
które to ja zawsze zjadam jako pierwsze :)
bawcie się i twórzcie :)


Składniki
4 jajka
1 szklanka przesianej mąki
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki w ulubionym smaku
300 g czekolady ( mleczna, gorzka lub biała jak lubicie :))


Jajka wybij oddzielając białka od żółtek
białka ubij mikserem na sztywno dodając do nich partiami cukier
gdy białka będą ubite dodaj żółtka i delikatnie je wymiksuj.
Do masy jajecznej dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
najlepiej po 2 łyżki delikatnie mieszając łopatką
Gdy masa biszkoptowa jest gotowa
należy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego
 formując równa kola lub za pomocą łyżki
Biszkopciki pieczemy  w rozgrzanym do 180 st C piekarniku
przez ok 10 min do ze złocenia. a następnie studzimy.


Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu jednak
 polecam zmniejszyć ilość dodanej wody o 1/2 szklanki

Galaretkę wylać na płaskie naczynie  lub blaszkę
tak by jej grubość była ok 5 mm
pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia
Następnie wykrawaczką wyciąć kształt mniejszy niż okrąg biszkopcików

Na na biszkopciku od płaskiej strony układamy galaretkę
można ją delikatnie podkleić rozpuszczoną czekoladą
Następnie Ciasteczka maczamy w czekoladzie
od strony gdzie znajduje galaretka.
Gdy czekolada jeszcze nie zastygła można udekorować
ciasteczka wg własnej fantazji cukrowymi ozdobami.
gdy czekolada zastygnie można się zajadać smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz