sobota, 10 stycznia 2015

Zielona ostra pasta z awokado

Zaprzestanie jedzenia mięsa sprawiło,
że zaczęłam bardziej eksperymentować w kuchni.
Dzięki temu poznałam bliżej awokado,
muszę przyznać, że wcześniej raczej omijałam
je na sklepowej półce.
Dziś sięgam z chęcią, kupując od razu dwie sztuki :)
Następnie pozwalam im "dojrzeć" na kuchennej półce,
by móc je zamienić w pyszną pastę.
Zielona pasta jest pyszna lecz ostra,
dlatego nie pomińcie pomidorów,
świetnie się razem komponują :)
Do tego taka propozycja jest zdrowym
pomysłem na zastąpienie zastąpienie masła w kanapce
Gdyż awokado zawiera:
kwas foliowy, witaminy : A, C, E  i B6
do tego potas, magnez i fosfor
oraz luteinę i mnóstwo NNKT.
Samo zdrowie :)

Składniki
miąższ z połowy dobrze dojrzałego  awokado
polowa  średniej drobno posiekanej cebuli
pół drobno posiekanego ząbka czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny

miąższ rozgnieść widelcem lub zblendować
następnie wymieszać z cebulą i czosnkiem
doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny

Najlepiej smakuje na grzance podane z pomidorem  :)

Piekielnie Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz