wtorek, 10 lutego 2015

Szpinakowy Tort Naleśnikowy

Na zwenatrz pełno białego puchu.
Którego szczerze niecierpię...
Jednak widok bałwana stojącego przed moim balkonem,
powoduje mimowolne uniesienie się końcików ust ;)
Dzieci maja tyle zabawy,  jak niewiele im potrzeba do szcześcia :)

Mi do szczęścia również niewiele potrzeba,
czasem wystarczy tylko wejść do kuchni i zrobić coś pysznego
Ostatnim ulubionym daniem moim i moich miesorzerców
Jest tort nalesnikowy z szpinakiem :)
Bardzo proste i pysze :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jaj
2 szklanki mąki
1szklanka wody
1szklanka mleka
Szczypta soli
Szczypta cukru
3 łyżki oliwy

Do miski wybijamy jaja i dodajemy resztę składników całość mieszamy rózgą
I smażymy naleśniki na patelni bez dodatku tłuszczu

Rada nr 1
Jeśli chcesz zmniejszyć wartość kaloryczna :)
szklankę mleka zamień na kolejną szklankę wody

Rada nr2
Jeśli dodatkowo chcesz zwiększyć ilość błonnika zamień 
1\2szklanki  mąki na otręby :)

Nadzienie:
450g szpinaku mrożonego
1duża cebula
2małe papryki
100ml śmietanki 30%
2ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
2łyzki oliwy

Na patelni rozgrzewamy oliwe podsmażamy
cebule pokrojoną w drobna kostkę
Następnie dodajemy zamrożony szpinak
Całość smażymy ok 10minut
Następnie dodajmy drobno pokrojoną  paprykę i czosnek
Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem
I dusimy następne 10 minut

W tortownicy układamy na zmianę naleśnik, farsz, naleśnik
Ostatnią warstwę posypujemy ulubionym serem
( ja użyłam mozzarelli, lazura i goudy)

Całość zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 st C.

Podajemy z ulubioną sałatką :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz