niedziela, 10 marca 2013

W serku górskim zapieczona


Gdybyśmy mieli lato powiedziała bym że w oscypku zapieczona
Jednak teraz nie znajdziemy naszych polskich tradycyjnych oscypków
a nawet jeśli znajdziemy coś co nazwane jest oscypkiem  to są to nędzne podróbki...
Oscypki produkowane są na przełomie kwietnia a października
gdy owce wypasane są na halach
 Zapiekanka bardzo ciekawa w smaku prosta w zrobieniu :)



Składniki
Makaron ( w zależności od apetytu)
100 g ketchup
300 g pieczarki
1 cebula
 2 pomidory
serek górski
sól
pieprz cytrynowy
2 łyżki oliwy



Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu
odcedzony wymieszać z Ketchupem
przełoży do naczynia do zapiekania

pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie
wyłożyć na makaron
pomidory pokroić i poukładać na górze
Serek górski pokroić lub zetrzeć i ułożyć na górze
całość zapiec przez 15 minut w piekarniku na 200 st C


Do przygotowania potrawy użyłam makaronu Międzybrodzkiego :)










4 komentarze:

  1. Ależ bym zjadła! A z oscypkiem to pożarłabym, aż bym mi się uszy trzęsły! :) Dawno nie jadłam takiego prawdziwego, ehhh...

    OdpowiedzUsuń