poniedziałek, 8 lipca 2013

Najpyszniejszy domowy chleb to łatwizna :)


Znacie takie przepisy które trafiają od rąk do rąk...
Przepis na ten chleb właśnie w taki sposób zdobyłam i tak zawojował w moim domu
od jakiegoś czasu nie ma weekendu bez domowego chleba :)
Jest przepyszny i mega łatwy do zrobienia...
Nawet kuchenny laik da sobie z nim rade - sprawdzone :)
z przepisu wychodzą 2 bochenki w wielkości keksówki :)
Niebo w gębie

składniki:
1 kg mąki najlepiej typ 650
1/2 szklanki otrębów pszennych
 1/2 szklanki zmielonych w blenderze płatków owsianych 

3 łyżki siemienia lnianego 
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 kostki świerzych drożdży
1 litr ciepłej wody

odrobina oleju do wysmarowania form

Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia
następnie dodajemy cukier, sól i pól kilo mąki.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników i posypujemy wierzch garścią mąki.
Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką a następnie
zostawiamy na pól godziny w ciepłym miejscu.
W osobnym naczyniu mieszamy pozostałą mąkę z otrębami, zmielonymi płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem.
Następnie ciasto mieszamy delikatnie drewnianą łyżką  z wymieszaną mąką z dodatkami :)
całość przewalamy po równo do dwóch keksówek.
Warto wierzch ciasta posmarować pędzlem zanurzonym w wodzie ( skórka będzie bardziej chrupka)

chlebki pieczemy w rozgrzanym piekarniku  w temperaturze 180 st C przez 80 minut







2 komentarze: