Przepis na ten chleb właśnie w taki sposób zdobyłam i tak zawojował w moim domu
od jakiegoś czasu nie ma weekendu bez domowego chleba :)
Jest przepyszny i mega łatwy do zrobienia...
Nawet kuchenny laik da sobie z nim rade - sprawdzone :)
z przepisu wychodzą 2 bochenki w wielkości keksówki :)
Niebo w gębie
składniki:
1 kg mąki najlepiej typ 650
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki zmielonych w blenderze płatków owsianych
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 kostki świerzych drożdży
1 litr ciepłej wody
odrobina oleju do wysmarowania form
Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia
następnie dodajemy cukier, sól i pól kilo mąki.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników i posypujemy wierzch garścią mąki.
Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką a następnie
zostawiamy na pól godziny w ciepłym miejscu.
W osobnym naczyniu mieszamy pozostałą mąkę z otrębami, zmielonymi płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem.
Następnie ciasto mieszamy delikatnie drewnianą łyżką z wymieszaną mąką z dodatkami :)
całość przewalamy po równo do dwóch keksówek.
Warto wierzch ciasta posmarować pędzlem zanurzonym w wodzie ( skórka będzie bardziej chrupka)
chlebki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st C przez 80 minut
Lubię domowe chlebki a już wieki nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńWiec czas by upiec ten :)
OdpowiedzUsuń