poniedziałek, 22 lipca 2013

Różane Babeczki - jak je zrobić

Czasami wieczorami w spokoju wychodzą z odrobiną skupienia wychodzą małe cudeńka
Fenomen cupcake's dalej nie daje mi spokoju...
ostatnio po zobaczeniu filmiku na You Tube
 sama chciałam spróbować czy i mi się uda się zrobić różyczki


A żeby wszytko było bardziej w różanym klimacie
babeczki również były w aromacie różanym

Babeczki:
2 szkalnki Mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wody różanej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka


w misce wymieszać wszystkie sypkie składniki
w drugiej misce wymieszać wszystkie płynne tzn mleko, olej, jajka i wodę różaną
Następnie do składników sypkich wlewamy płynne i całość mieszamy widelcem lub trzepaczką
masą napełniamy formę na muffinki wyłożona papilotkami do  3/4 wysokości
pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st.C do tz suchego patyczka

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

3 białek jaja
230 g masła w temperaturze pokojowej 
3/4 szklanki cukru 
2 łyżki wody różanej 
barwnik 
szczypta soli 


do szklanej lub metalowej miski wlać białka i dodać cukier i szczyptę soli 
całość ustawić nad kąpielą wodną i mieszać rózgą tak długo aż do momentu 

gdy biorąc pomiędzy palce odrobinę masy  nie będą wyczuwalne kryształki cukru

następnie zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać ją mikserem przez ok 10 minut
masa stanie się wtedy biała i gęsta dodać barwnik do uzyskania pożądanego koloru
następnie dodawać masło pokrojone na małe kosteczki każdą cześć po kolei
po dodaniu masła masa będzie wyglądała jakby się zważyła  ale tak ma być
po kilku minutach masa zgęstnieje i będzie charakterystycznie mlaskać
wtedy dodajemy wodę różaną i chwile miksujemy

krem przekładamy do rękawa i dekorujemy :) 



Do robienia moich instruowałam się tym filmikiem



A oto o mi wyszło :)



6 komentarzy: