niedziela, 6 października 2013

Cebularze w sam raz na drogę...

Cebularze... pyszne drożdżowe placuszki z cebulą...
Wspaniałe na wycieczkę bądź na wykłady...
tak właśnie odżywiałam się na moich ostatnich wykładach...
są delikatne pulchne i pyszne...
Z tego  samego ciasta możecie zrobić również pizze...


składniki na ciasto:
150 g mąki
15 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie :
ketchup
2 łyżki oleju
3 duże cebule
sól i pieprz

W ciepłej wodzie ( nie gorącej) rozpuścić drożdże, sól i cukier
Mąkę przesiać do miski następnie wlać roztwór drożdży z wodą i olej
ciasto zarobić i lekko zagnieść.
Całość przełożyć na stolnice i wyrobić jednolite elastyczne ciasto
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

na minimum godzinę

Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubości ok 0,5 cm
i okręgami wycinamy koła ciasta


Na patelni rozgrzewamy olej
cebule obieramy i kroimy w pióra
następnie smażymy ją na patelni do uzyskania złotego koloru
doprawiamy odrobiną soli i pieprzu

każdy okręg smarujemy ketchupem a następnie nakładamy cebulę
pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ok 10 minut  w temperaturze 200 st C







 

1 komentarz:

  1. Już od jakiegoś czasu myślę o tym żeby zrobić cebularze, więc może wykorzystam Twój przepis...

    OdpowiedzUsuń