środa, 6 listopada 2013

Dziecinne wspomnienie - domowy Budyń Waniliowy

Pamiętam czasy gdy będąc małym łobuzem
 mama sadzała mnie na blacie kuchennym z kubkiem i łyżką bym mieszała
Ja jako kilkuletnie małe stworzenie cieszyłam się ogromnie
 bo już jestem na tyle duża że mogę coś zrobić sama...
Fakt że był to tylko proszek z torebki z cukrem i mlekiem...
ale jakiż to magiczny proszek i w dodatku dobry...
Pamiętam słowa mamy: " nie próbuj bo będzie cie brzuszek boleć.. "
Nigdy w tym jej nie słuchałam...
 zawsze choć łyżeczkę magicznej mikstury spróbowałam...
Zabawne ze mieszanie wszystkiego w garnkach zostało mi do dziś...
Wchodząc niezależnie do jakiej kuchni  zerkam co jest pod przykrywką :)
Dzisiaj wspomnienie dzieciństwa budyń jednak nie z papierka...
Klasyczny domowy, uwielbiam go gdy jeszcze jest gorący  :)



Budyń Waniliowy :
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru ( jeśli lubicie bardziej słodki dodajcie więcej )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

czekolada i otręby  do dekoracji


Laskę wanilii przekrawamy na pól i wydłubujemy ziarenka
Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka
 i dodajemy ziarenka i pusty strąk wanilii
zagotowujemy na małym ogniu.
po zagotowaniu usuwamy puste stronki wanilii
W szklance  mieszamy 1/2 szklanki mleka z cukrem i mąką ziemniaczaną
Zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka.
zagotowujemy jeszcze raz ciągle mieszając do zgęstnienia
Następnie porcjujemy i opcjonalnie dekorujemy czekoladą lub owocami :)  



2 komentarze:

  1. O tak, budyń to zdecydowanie smak z dzieciństwa! Domowy smakuje o niebo lepiej i przede wszystkim jest zdrowszy :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń