niedziela, 15 lutego 2015

Spaghetti Pomidorowo-Dyniowe

Jeszcze kilka miesięcy temu słowo dynia
powodowało u mnie ciarki...
"Znienawidzona, okropna, jak można to jeść??"
kompot i zupa to nie moje smaki...
Jednak pewnego dnia odwiedziłam wege bar w Katowicach.
tam dałam się skusić i spróbowałam
 Lasagne z pomidorami i dynią.
Zakochałam się w tym połączeniu od pierwszego kęsa.
Metodą prób i błędów w domowym zaciszu
odtworzyłam ten niesamowity smak.
Obecnie  sos pomidorowo - dyniowy to numer 1 w mojej kuchni
Wspaniale pasuje do spaghetti - szybki obiad w 20 minut
Spróbujcie naprawdę warto :)

Składniki na porcje dla 2 osób

Makaron spaghetti pełnoziarnisty  ( ilość zależna od apetytu :))

1 puszka pomidorów krojonych
200 g mrożonej dyni
2 łyżki oliwy
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starty imbir ok 1/2 łyżeczki ( ew. można zamienić na suszony )
1 ząbek czosnku
majeranek
bazylia
sól
pieprz

ulubiony ser u mnie błękitny lazur


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
najlepiej al dente - lekko twardy makaron ma niski indeks glikemiczny
Zjadając taki makaron będziemy czuć się pełni energii i syci przez dłuższy czas :)
Makaron ugotowany na miękko ma wysoki indeks glikemiczny,
powoduje gwałtowny skok poziomu glukozy i na pewno spowoduje
że będziemy znużeni i senni i również szybko staniemy  głodni .


Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy dynię ( zamrożoną )
podsmażamy chwilkę i dodajemy pomidory
całość dusimy ok 10 minut.

doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową,
imbirem, majerankiem i bazylią
według własnego uznania

dusimy kolejne 5 minut

Makaron polewamy sosem i posypujemy ulubionym serem :)


Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Musi być naprawdę pyszne!! To połączenie smaków bardzo by mi odpowiadało ;))

    OdpowiedzUsuń