niedziela, 16 grudnia 2012

Gruszka w koronce ...



Gruszka w koronce…
Nadeszła niedziela dzień w którym śniadanie musi być wspaniałe…
taka celebracja kończącego się tygodnia
Smaczne i proste…
Nie martwcie się zawartością alkoholu w śniadaniu
pod wpływem temperatury alkohol wyparuje
 a pozostanie tylko wspaniały kokosowy aromat


Składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajo
cukier waniliowy ( do smaku można oczywiście zrezygnować)
2 łyżki oleju


½ dużej gruszki
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru pinacolada na bazie śmietanki


Dodatkowy sprzęt:
Rękaw cukierniczy i tylka z okrągła końcówką
lub butelka z dziurką


Mąkę , mleko, wybite jajo , cukier i olej mieszamy
 do uzyskania jednolitej  masy bez grudek(najlepiej wymieszać mikserem)
i zostawiamy na ok 15-20 minut.
Następnie przelewamy do rękawa lub butelki
Na rozgrzaną patelnie wyciskamy nieforemnie strużki  ciasta
i smażymy z obu stron.


Gruszkę kroimy w słupki wrzucamy na suchą patelnię i posypujemy cukrem
smażymy do zrumienienia się gruszki i rozpuszczeniu cukru
a następnie wlewamy likier mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę .


3 naleśniki układamy na sobie  a następnie nakładamy gruszkę, zwijamy i gotowe  











1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale :) Naprawdę, takiej "koronki" jeszcze nigdzie nie widziałam. Bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń