Zapowiadany w zeszłym tygodniu tort...
Przygotowany dla mojej przyjaciółki z okazji 20 urodzin
według jej życzenia...
Miał odzwierciadlać jej osobowość...
i chyba się udało
Solenizantka była z niego bardzo zadowolona :)
gością również tort przypadł do gustu
Wspaniale wpasował się w klimat rockowej imprezy :)
Wspaniale wpasował się w klimat rockowej imprezy :)
Tort był klasycznym amerykańskim ciastem Red Velvet
przełożonym kremem z mascarpone i bitą śmietanka z ziarenkami laski Wanilii
Udekorowany masą z pianek marshmallow
Moje serce bije w rytmie rocka :)
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Bakerella
odrobinę zmodyfikowany ilością cukru
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
1 1/2 szklanki oleju
1 szkanka maślanki
1 łyżka octu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik spożywczy
Do miski przesiać mąkę dodać cukier, kakao, sól i wymieszać
W osobnej misce wymieszać widelcem lub rózga
wybite jajka, olej , maślankę, ekstrakt i barwnik
( do uzyskania mocno czerwonego koloru ilość jest zależna od używanego barwnika )
następnie płynne składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie rózgą
Jeżeli mamy 2 identyczne tortownice ( najlepiej 24 cm ) to sodę wymieszać w szklance z octem
wlać do ciasta i szybko wymieszać i rozdzielić na 2 tortownice i piec
Jeżeli mamy 1 tortownicę to ciasto podzielić na dwie równe części
w szklance wymieszać pól łyżeczki sody i pół łyżki octu i wlać do jednej połowy ciasta
i piec najpierw jedną część po upieczeniu to samo powróżyć z drugą częścią ciasta
następnie płynne składniki wlać do suchych i wymieszać dokładnie rózgą
Jeżeli mamy 2 identyczne tortownice ( najlepiej 24 cm ) to sodę wymieszać w szklance z octem
wlać do ciasta i szybko wymieszać i rozdzielić na 2 tortownice i piec
Jeżeli mamy 1 tortownicę to ciasto podzielić na dwie równe części
w szklance wymieszać pól łyżeczki sody i pół łyżki octu i wlać do jednej połowy ciasta
i piec najpierw jedną część po upieczeniu to samo powróżyć z drugą częścią ciasta
piec w temperaturze 180 st C przez ok 30 minut do tz suchego patyczka
Ciasto bardzo wyrasta, ja moje blaty ciasta przekroiłam jeszcze na pół
jednak można ciasto śmiało zostawić grubsze :)
Ciasto bardzo wyrasta, ja moje blaty ciasta przekroiłam jeszcze na pół
jednak można ciasto śmiało zostawić grubsze :)
Krem:
500g serka mascarpone
330g śmietanki 30%
2 opakowania utwardzacza do śmietany np śmietanfix
1 laska wanilii
cukier puder wg upodobań ja dałam 5 łyżek
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix
Laskę wanilii rozkroić wyjąć ziarenka i wymieszać je z serkiem mascarpone
Śmietankę delikatnie wymieszać z mascarpone.
Kremem przełożyć blaty ciasta i udekorować wg fantazji
Mam nadzieje ze moja wersja Red Velvet podoba się również i wam :)
500g serka mascarpone
330g śmietanki 30%
2 opakowania utwardzacza do śmietany np śmietanfix
1 laska wanilii
cukier puder wg upodobań ja dałam 5 łyżek
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix
Laskę wanilii rozkroić wyjąć ziarenka i wymieszać je z serkiem mascarpone
Śmietankę delikatnie wymieszać z mascarpone.
Kremem przełożyć blaty ciasta i udekorować wg fantazji
Mam nadzieje ze moja wersja Red Velvet podoba się również i wam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz