piątek, 21 grudnia 2012

Pierogi i uszka z Przepisu Prababci... 5 różnych smaków farszu


 Pierogi uwielbiane w moim domu... 
Raz w roku nastaje dzień pierogów...
gdy z mamą robimy pierogi na cały rok.
czasami nawet 500 sztuk...
 a tym roku zabrakło na to czasu na taką ilość..
jednak na Wigilie 100 sztuk musiało być...


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajo
2 łyżki oleju
3/5 szklanki ciepłej wody (trochę więcej niż pół)


Mąkę przesiewamy i robimy z niej kopczyk ( wulkan)
Na szczycie robimy wgłębienie wbijamy tam jajo i dodajemy oleju
małymi porcjami dodajemy wodę i zgniatamy ciasto  do momentu gdy będzie
sprężyste a po przekrojeniu nie będzie w nim grudek
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okręgi nakładamy farsz  i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej

Jeśli planujemy je mrozić to obgotowane pierogi wykładamy na talerz
i pozostawiamy do wyschnięcia na ok godzinę następnie odwracamy na drugą stronę
gdy będą wyschnięte pakujemy do woreczków i mrozimy
suszenie zapobiegnie sklejeniu się pierogów w zamrażalce


Farsz:
W moim domu robi się kilka rodzajów farszu do pierogów
Najpopularniejsze to jednak:

Z Serem na słodko
1 jajo (można dodać też samo żółtko)
1 i 1/2 czubatej łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru waniliowego
2 kostki tłustego twarogu przemielonego dwukrotnie
Cukier i cynamon do smaku

wszytko wymieszać

Z mięsem
1 kg mięsa wieprzowego  ( ugotowanego )
1 cebula
1 jajko
1 kg kiszonej kapusty obgotowanej
1 łyżka oleju
sól pieprz przyprawa uniwersalna do smaku


mięso zemleć
cebule posiekać i  podsmażyć na oleju
kapustę posiekać drobno
wszytko wymieszać i doprawić


Z kapustą i grzybami
2 kg Kapusty kiszonej obgotowanej
1 kg grzybów
sól pieprz przyprawa uniwersalna

Kapustę obgotowywujemy do miękkości
Grzyby również gotujemy
wszytko drobno kroimy
i doprawiamy do smaku


Z owocami... 

Do środka wkładamy ulubione owoce
np truskawki,  borówki

Ruskie: 

500 g Twarogu
500 g Ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju
sól pieprz przyprawa Uniwersalna


Ziemniaki ugotować i zemleć
Twaróg zemleć dwukrotnie
 Cebule posiekać i podsmażyć na oleju
Wszytko razem wymieszać i doprawić do smaku






Z tego samego ciasta z farszem z kapustą i grzybami robię również uszka


ciasto kroje na równe kwadraty na środek daję farsz
sklejam tworząc trójkąt a jego ramiona sklejam razem :)







3 komentarze:

  1. Twoje uszka wygladaja pięknie. Ja jutro też będę robiła uszka, no może trochę mniej niż 100 ale też na wigilię. Mam zamiar je zamrozić ale surowe poukładane na deseczce. Farsz będzie tylko z grzybami ale ciasto będę robiła z identycznego przepisu:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uszka to moja ulubiona potrawa świąteczna! Nie mogę się ich doczekać. :)

    OdpowiedzUsuń