poniedziałek, 10 grudnia 2012

Wielkie pierniczenie... efekty




Pierniki upieczone, ozdobione...
i znalazły swoich właścicieli :)
Część zostanie sprzedanych na szkolnym kiermaszu...
Resztą zawiśnie na choinkach u rodziny...

W moim pokoju zawisną te bardziej kontrowersyjnie rockowe...
Moje pierniki są pyszne w smaku jednak twarde...
taki był zamiar by przypadkiem nie spadły z choinki...


Składniki :
300 g Mąki
125 g margaryny
100 g cukru
4 łyżki miodu płynnego
( jeśli jest skrystalizowany warto go rozpuścić  nad kąpielą wodną)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy korzennej


W garnuszku lub na patelni podgrzać miód cukier i margarynę do rozpuszczenia
 całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 10 minut
Następnie masę przestudzić

Mąkę sodę  i przyprawę wymieszać i wlać przestudzoną masę
całość dokładnie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 3-5 mm
i wykrawać ulubione kształty

piec w temperaturze 180st.C przez 8-10 minut

Jeśli chcemy mieś pierniczki z witrażykiem  do wyciętej dziurki włożyć landrynki


życzę milej zabawy  w dekorowaniu a oto moje tegoroczne pierniki





















3 komentarze: