Pstrąg bo o nim mowa...
Ryba pyszna i łatwa w przygotowaniu
do tego ziemniaki z piekarnika z czosnkiem
i surówka z białej kapusty
Łatwo i pysznie :)
Rybka:
pstrąg
jajo
mąka
sól
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
sok z cytryny (do skropienia)
Pstrąga wypatroszyć oczyścić natrzeć solą i pieprzem cytrynowym
Jajko wybić i rozbełtać i zanużyć w nim rybę oraz obtoczyć ją w mące
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Ziemniaki
Ilość w zależnie od apetytu :)
czosnek granulowany
sól
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą
pokroić na "pólksiężyce" posypać solą i czosnkiem granulowanym
piec w piekarniku ok 50 minut 200st.
Surówka z białej kapusty ilość wg upodobań
Biała kapusta
Jabłko
Marchew
Cebula
Natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa
sok z cytryny
Kapustę posiekać
Jabłko i marchew obrać i zatrzeć na tarce
Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Natkę pietruszki posiekać
Wszytko polać oliwą i sokiem z cytryny i wymieszać
.......
na fanpage FORKitchen
pierwszy chrzest w mojej kuchni przeżył w trakcie pieczenia powyższego pstrąga i spisał się wyśmienicie jednym ruchem łatwo odwróciłam go na drugą stronę w trakcie smażenia ...
Forky ułatwi mi na pewno kuchenne wojaże... :)
foto z fanpage FORKitchen |
Na pewno ryba była pyszna, a ziemniaki i kapusta zdecydowanie najlepsze dodatki do ryby!
OdpowiedzUsuńoj była :) na pewno częściej bd na moim stole
UsuńTaki prawdziwy sobotni obiad:-)
OdpowiedzUsuńo takk :) na sobotę w sam raz
Usuń