Sezon jabłkowy zaczął się pełna para...
Wszędzie otaczają mnie jabłka a w moim domu panuje szał... szarlotki... kompoty.. ciastka..
wszytko z jabłkami...
Więc ogłaszam jabłkowy tydzień…
Dziś moja ulubiona szarlotka...
łatwa szybka i bez zbędnych kombinacji...
składniki
300g mąki pszennej
200g margaryny
100g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2duze jabłka
Cynamon (opcjonalnie)
200g margaryny
100g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2duze jabłka
Cynamon (opcjonalnie)
Mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy
ugnieść do momentu uzyskania takiej jakby kruszonki.
Połowę wysypujemy na blachę w moim wypadku tortownice.
ugnieść do momentu uzyskania takiej jakby kruszonki.
Połowę wysypujemy na blachę w moim wypadku tortownice.
Jabłka myjemy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w plasterki i układamy na kruszonce w najlepiej w kształt kwiatu zaczynaj od zewnątrz kierując się do wewnątrz.
Kroimy w plasterki i układamy na kruszonce w najlepiej w kształt kwiatu zaczynaj od zewnątrz kierując się do wewnątrz.
Jabłka posypujemy cynamonem w wypadku gdy mamy kwaśne jabłka
polecam posypać je garścią cukru. Pozostałą kruszonkę wysypać na jabłka.
Całość piec w temperaturze 200 oC przez ok 1h
Całość piec w temperaturze 200 oC przez ok 1h
pyszna jest już zaraz
po wyciągnięciu, z piekarnika.
Proponuje na ten talerz dorzucić jeszcze gałkę lodów :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, ale dlaczego nie napisałaś o dodaniu proszku do pieczenia i ekstrakt waniliowego do mąki i reszty? Robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem i dopiero gdy wyłożyłam pół kruszonki na blachę i przykryłam "kwiatkiem" z jabłek, zorientowałam się, że proszek i ekstrakt miałam pewnie dodać wcześniej...
OdpowiedzUsuńMoje przeoczenie wybacz..
UsuńJednak bez dodania proszku do pieczenia ciasto na pewno ci wyjdzie... mój przyjaciel w UK często robi bez jego dodatku i zawsze mu wychodzi. :)
serdecznie pozdrawiam i przepraszam